Vinyltapet

Vinyltapet

Vinyltapet

Hvordan er vinyltapet laget?

Baksiden på et vinyltapet består av enten fiber eller papir. Vinyltapeter med papirbakside kan være vanskelige, spesielt hvis baksiden  i tillegg er forlimt, da baksiden gjerne kan ekspandere mer enn selve overflaten/forsiden når tapetet forfuktes.

 

Overflatemulighetene er mange, og variasjonen i farger, struktur og mønster er stor. Tapetet kan være slett, preget, ha oppblåst skum, trykket eller være laminert med farget PVC. Noen har en matt og fin overflate som likner på papir, og andre ikke. Overflaten kan dessuten være en imitasjon av tre, stein, mur, strikk eller annet som gjør at bruksområdene er mange.

 

De fleste er trukket med et tynt vinylsjikt som er lett å holde rent, og gjør tapetet robust slik at det tåler både slitasje og rengjøring. Vinylsjiktet kan mange ganger fjernes ved overmaling eller omtapetsering. Ved sistnevnte behandling vil gjerne baksiden sitte igjen på veggen og danne et underlag for ny behandling. Ved overmaling eller tapetsering på vinylsjiktet kan mykneren i vinylen migrere, og forårsake vond lukt eller en klissete malingfilm. Et vinyltapet er ikke diffusjonsåpent og derfor ikke så utsatt for fuktskader som andre tapeter.