Parkett

Parkett

Parkett

Verdt å vite om parkett

Parkett leveres både som massive staver av hardtre og som laminerte parkettstaver som består av tre sammenlimte lag, og legges på bærende undergulv. Noen typer er også selvbærende og kan festes til gulvbjelkene.

Norge er i forhold til innbyggertallet et stort parkett-land, og med den store byggevirksomheten vi har opplevd har omsetningen av tregulv bare økt og økt. Børstet, grånet, røkt, lyst og elegant, mørkt og røft – det er bare å velge fritt fra gulvvariantene i fra de ulike leverandørene.

Hva må man ta hensyn til?

Motstridende råd og ulike tresorter kan gjøre valget om parkett over varmekablene vanskelig. Hvilke tresorter kan man egentlig legge over gulvvarme? Og hvilke sikkerhetshensyn må man passe på i kombinasjon med varmekabler?

Produsentene tar et visst forbehold mot kombinasjonen varme og parkett, men sier at riktig utført er skaderisikoen svært liten. Det beste alternativet er vannbåren varme, men varmekabler er også fullt mulig og kan legges under parkett i alle rom hvor tregulv er hensiktsmessig. Ekspertene enes derimot om at bøk og lønn ikke er en god kombinasjon med varmekabler og bør derfor unngås!

Det er også veldig viktig at man er forsiktig med varmen når man legger parkett over varmekablene. Man bør ikke beregne at rommet skal varmes opp av gulvvarmen, men kun for å lage en lunk i gulvet. Overflatetemperaturen bør aldri overstige 27 grader. Høyere varme enn dette vil føre til at parketten kan sprekke og krympe, i tillegg til at limet mister noe av sin holdbarhet.

Det frarådes større effekt 60 w/kvm på elektriske varmekabler. Det ideelle er en effekt på mellom 40-50 w/kvm med en overflatetemperatur på 23-24 grader. I tillegg er det anbefalt at oppvarmingssystemet varmer jevnt opp over hele gulvflaten.

Treverk er et levende materiale som kan krympe og utvide seg med variasjonen i den relative luftfuktigheten. Det er anbefalt å ha en luftfuktighet på mellom 40-60 prosent. Innvendig fyring på vinterstid kan føre til at luftfuktigheten synker, hvilket kan påvirke parkettgulvet. Dersom luftfuktigheten er et problem i ditt hjem kan det være aktuelt å benytte en luftfukter.