Maling

Maling

Maling

Trenger huset et strøk maling?

Det er en sammenheng mellom pris og kvalitet på maling og malingsprodukter. Best mulig sluttresultat oppnår du med gode produkter fra noen av de viktigste og mest kjente leverandørene, og vi i Malermester Torgersen AS har hatt et langt og godt samarbeid med Beckers, en av de beste aktørene på markedet! Vi utfører jobben til avtalt pris og frist med mesterlig dyktighet! Alt du trenger å gjøre er å kontakte oss for en gratis befaring og anbud, og det gjør du her.

 

Nyttig info om maling

Maling er en blanding av pigment og bindemiddel, avhengig av bindemiddelet snakker vi om en rekke malingtyper. Malingens farge etter påføring og tørking bestemmes av pigmentet, men for noen pigmenter også hva slags bindemiddel som brukes. Malingens bindemiddel bestemmer også hvor diffusjonsåpen malingen blir, det vil si hvor lett fuktighet slipper ut av materialet.

I hovedsak er det bindemidlet som styrer malingens egenskaper, som holder den sammen, og som får den til å hefte til underlaget. Det er også bindemidlet som gir malingens typebenevning: akrylmaling, oljemaling eller hybridmaling.

 

Akrylmaling

Akrylmaling har mange gode egenskaper og er miljøvennlig siden den tynnes bare med vann. Den holder særdeles bra på farge og glans, og malingen hverken falmer eller kritter. Den malte flaten angripes i liten grad av sopp og grønske, og gulner heller ikke over tid.

Akrylmalingen tørker raskt og dekker godt, spesielt viktig er dette på utsatte steder som kanter og hjørner. Den er lett å stryke ut uten å dryppe eller renne. Ved optimale forhold kan strøk to påføres etter få timer, noe som gjør at malearbeidene kan gå raskt.

Siden akrylen tørker raskt, er den mindre utsatt for solblæring og duggmatning. Den tørre malingfilmen er fleksibel og føyelig og vil derfor ikke sprekke opp hvis treverket krymper på grunn av uttørking. Akrylmalinger gir fasader med avdempet glans, noe som er spesielt bra ved valg av helt lyse kulører. Kombinasjonen blank maling i en lys farge kan være vanskelig å se på i sterk sol.

 

Alkydmaling

God inntrenging og tilsetningsstoffer beskytter treverket.

Den fremste fordelen med alkydmaling er at den trenger noe inn i treverket, og beskytter det svært godt mot fuktinntrenging. Alkydholdig maling gir også en blankere overflate, med bedre utflyt og færre penselstriper, enn akrylprodukter.

Malingfilmen blir med årene sprøere, og kan etter hvert få sprekker. En svakhet med rene alkydmalinger er at de mattes med tiden og at overflaten eroderer og malingen forvitrer. Alkydmalinger tåler dog vær og vind vesentlig bedre enn hva gammeldagse linoljemalinger gjør, og er tilsatt midler som forhindrer begroing av mugg- og svertesopp.

Rene alkydmalinger må vedlikeholdsmales hyppigere enn akryler og hybridmalinger. Til gjengjeld er de rimeligere. Skal du male ett strøk for friske å opp farge og glans, er alkydmaling et godt alternativ.

Her gjelder det å være obs på at det finnes svært gode alkydmalinger, med forholdsvis lang holdbarhet og utmerket beskyttelse av treverket.

En ulempe er at de tynnes med white-spirit, som ikke er bra hverken for maleren eller miljøet. Sterk sol på halvtørr maling kan gi skinntørring og solblærer, og hvis malingen ikke er helt tørr før den utsettes for fukt, kan det dannes matte flekker.

 

Hybridmaling

Det beste fra akryl og alkyd – i én boks.

Hybridmalinger er blandinger mellom alkyder og akryler, og kombinerer de beste egenskaper fra bindemiddeltypene. Alkydbindemidlene bidrar med god beskyttelse mot fuktinntrenging og gir fin glans. Akrylen gir værbestandighet, god farge- og glansholdbarhet og gode påføringsegenskaper.

Malingen blir vannavvisende, står godt mot regn, solens UV-stråler, kulde og forurensinger.

Malingene hefter godt til underlaget. De tilsettes fungicider som motvirker vekst av svertesopp og alger på overflaten og UV-beskyttelse som gjør at solen ikke bryter ned malingfilmen.

Hybridmalinger tørker raskt og er lette å påføre i jevne strøk uten striper og sig. Malingene tynnes med vann og er miljøvennlige, dessuten tørker de raskt. Under gode forhold kan hybridmaling påføres i to strøk på samme dag.

Hybridmalinger er ofte de beste malingproduktene, og med lengst vedlikeholdsintervall.

 

BEIS

Beis er en transparent overflatebehandling som lar treverkets struktur og overflate være til dels synlig. Det gir liv og variasjon i overflaten og fremhever trematerialets egenskaper. Beisede overflater er lette å vedlikeholde, og du kan nå velge mellom beisprodukter som gir ulike vedlikeholdsintervaller. De delene av huset som er mest utsatt for slitasje fra vær og vind bør beises oftere. Beisede hus kan overmales med dekkbeis eller maling om du ønsker å bytte farge. Det finnes også vedlikeholdbeis, en beis med et minimum av fargepigmenter. Ved bruk av denne bevarer du husets opprinnelige beisfarge, og unngår at fargen blir mørkere.

 

DEKKBEIS

Dekkbeis har samme dekkevne som maling, men vil ikke skjule treets struktur på samme måte som maling. På ny kledning gir den et noe røffere utseende enn maling. En dekkbeiset flate gir mer liv i overflaten enn maling fordi man kan ane noe av årringene/strukturen i treverket. Holdbarheten er lenger enn beis, men dekkbeis krever hyppigere vedlikehold enn malte flater malt med høykvalitetsprodukter. Ettersom dekkbeis er dekkende, egner den seg godt til å bytte farge på beisede hus.

 

EKSTERIØRMALING

Maling gir en jevn og glatt overflate utenpå treverket. Maling danner tykkere film enn beis og dekkbeis og vil skjule strukturen i treverket. Derfor beskytter den noe bedre enn beis og dekkbeis, og høykvalitetsprodukter vil normalt holde lengre. Til eldre og nyere hus med høvlede materialer er maling det eneste riktige. Dør- og vinduskarmer bør som regel alltid males.

 

MURMALING

Mur og betong er mineralsk underlag som krever malinger som tåler høy pH. Murmalingen skal beskytte muren mot ytre påkjenning og nedbrytning og gjøre overflaten pen å se på. Malingen skal hefte godt til underlaget, og være værbestandig slik at det går lenge til neste gang du maler. En ny mur trenger ett grunningsstrøk og to toppstrøk med murmaling som påføres med rull. Husk at enkelte områder bør impregneres før maling. Alle malinger som er beregnet for mur og betong har bindemidler som er godt egnet for alkaliske miljøer – noe mur er. Disse typene er uorganiske (kalkmaling, sementmaling eller silikatmaling) eller organiske (akryl/lateks, termoplastmaling/Pliolite, silikonemulsjon). Alkyd- eller oljemaling må aldri brukes på mur, selv om nettopp det er brukt med godt resultat på trehus! De malingstypene fester seg ikke på mur. Det finnes mange typer murmaling og mange flotte løsninger for fargevalg. Silikatmalinger er svært holdbare, og de finnes i en hel rekke farger.