Epoxybelegg

Epoxybelegg

Epoxybelegg

Hva er et Epoxybelegg?

Epoxygulv er et belegg av herdeplast. Det har tradisjonelt sett blitt brukt innen industrien, for eksempel på lager, verktsted etc. Nå har det blitt mer og mer av denne typen gulv i butikker, frisørsalonger og lignende, fordi det gir en veldig trendy, blank look som setter spissen på ethvert rom! Beleggene kan dessuten fås i alle typer farger, og med forskjellige effekter. For eksempel kan du få et gulv hvor det ser ut som om noen har tømt en pakke med nonstop utover gulvet, og felles for alle epoxygulvene er at overflaten blir særdeles glatt og blank.

 

Belegget legges stort sett på betonggulv selv om det også kan brukes på tregulv, men det må da legges som et flytende gulv. Dette fordi massen ikke er elastisk, men helt hard, og  vil derfor kunne sprekke opp på grunn av bevegelser i det levende treverket som blir påvirket av temperatur og fukt.

 

Fordeler og bakdeler

Massen er i utgangspunktet flytende. Den helles ut på underlaget, og fordeles med en sparkel slik at det blir helt rett. Gulvet trenger da noen timer på å herde, før det blir skikkelig hardt. Svakheten med et epoxygulv er at det lett vil kunne ripe. For å unngå dette skal det alltid påføres et topplag med slitesterk polyretanlakk innen 18 timer etter at gulvet har blitt lagt.

 

Hvis man venter for lenge blir overflaten for hard for at lakken kan feste seg. Fordelen med epoxygulv er at når overflaten er lakket, vil skader i gulvet skje i lakken og ikke i selve epoxyen, og det lar seg derfor lettere gjøre å forbedre skader som kan dukke opp under bruk. Hvor ofte man bør påføre denne lakken avhenger selvsagt av slitasje, men vanlige intervaller vil være en gang hvert tredje år, og det er derfor dette velges ofte i «offentlige rom» med høy ferdsel og slitasje.